top of page

Reflexintegratie

Drinken doet een baby met het hele lijf! 
Wanneer er spanning in een lijfje zit kan het drinken en het letterlijk goed kunnen openen voor een grote hap lastig zijn voor een baby. 
Daarnaast kan spanning in het lijf klachten geven bij jouw baby zoals meer buikkramp, spugen en onrust. Het hele lijf staat van top tot teen in verbinding met elkaar. Wanneer een baby een voorkeurshouding heeft of ergens a-symmetrie, dan kan dit resulteren in moeizamer drinken aan de borst. 

Roxane is gespecialiseerd in MNRI ® Reflexintegratie, waardoor zij geschoold is in manuele technieken bij baby’s. Zij kan je begeleiden bij het optimaliseren van het zuigen en slikken bij jouw kindje, wanneer hier belemmeringen in zijn.

Image by Brytny.com

Reflextintegratie

​Mondmotoriek

In de baarmoeder begint een baby al met het oefenen van zuigen en slikken, waarbij de mondspieren en tong verschillende bewegingspatronen leren. Na de geboorte heeft een baby reflexen om goed te kunnen zuigen en slikken. 

Wanneer het zuigen of slikken moeizaam gaat zal een kindje gaan compenseren. Er zit dan vaak veel spanning in het mondgebied. Borstvoeding kan pijnlijk verlopen en er kan onrust zijn bij de baby zoals refluxklachten en kramp. Tijdens de reflexintegratie activeren wij de mond- en tongspieren om deze op de juiste manier te gebruiken. 

De tong hoort mooi over de onderkaak naar buiten te worden gebracht, moet kunnen cuppen en van links naar rechts kunnen bewegen. Ook hoort een baby een goede lipsluiting te hebben en te slapen met een gesloten mondje waarbij de tong rust tegen het gehemelte. Ook kijken we naar de hele symmetrie van het lijfje. Het is niet alleen de mondmotoriek, alle spieren en weefselstructuren staan in verband met elkaar. Om goed je kaken te kunnen openen, is het belangrijk dat een baby van heupjes tot mond ontspannen is. 

Het kan dan zijn dat er beperkingen zijn voor de baby en dat de baby niet optimaal alle spieren op de juiste manier kan gebruiken. Dit heeft een rechtstreeks effect op de manier van drinken en aanhappen.

 

Onderzoek

Tijdens een consult reflexintegratie wordt er altijd gekeken naar het hele lijfje, de bewegingen, symmetrie, mondanatomie, spanningen in de kaken, de vorm van het gehemelte en de functie van de tong. Indien de tongmobiliteit beperkt is in functie of wanneer er spanning zit rondom het mondgebied dan zullen baby’s klemmend drinken, moeite hebben met het vacuüm, melk knoeien, geluiden maken tijdens de voeding, onrustig zijn, gespannen zijn en spijsverteringsklachten hebben. 
 

Wanneer we de oorzaak achterhalen, kunnen we ook gericht werken met jullie aan een oplossing. Hierin werken wij nauw samen met andere zorgprofessionals zoals (kinder)fysiotherapeuten, (kinder)manueel therapeuten, chiropractie, osteopathie, de tongriemkliniek en pre-verbale logopedisten.

 

Reflexintegratie consult vs. lactatiekundig consult

De reflexintegratie is een verlengstuk van een lactatiekundig consult of kan worden ingezet als los consult zonder lactatiekundig consult. Tijdens een lactatiekundig consult kijken we naar de algehele borstvoeding, observeren we de borstvoeding en ook hier beoordelen wij de mondanatomie en tongfunctie. Maar doen we geen uitgebreide reflexintegratie. Dit is een los consult met een andere werkwijze. Indien je al een lactatiekundig consult hebt gehad bij ons dan is een intake niet nodig i.v.m. de uitgebreide anamnese vanuit het consult. Daardoor is de eerste afspraak korter. 

Wanneer je een hulpvraag hebt omdat het zuigen moeizaam gaat aan de borst of fles dan kunnen wij jou helpen. Ook baby’s met strakke tongriempjes die niet behandeld worden, nog behandeld moeten worden of na de behandeling kunnen veel baat hebben bij reflexintegratie. Alleen een behandeling om de tongriem los te maken lost veelal nog geen compensatiegedrag op. De baby moet leren om met die ‘’nieuwe’’ tong te kunnen drinken. Ook voorafgaand aan de behandeling is het mogelijk om te starten met zuigtraining om zo de spanning in de spieren rondom de mond alvast te verminderen en ook een positieve associatie te krijgen met de oefeningen die na de behandeling ook weer worden ingezet. 

Tarieven

  • Reflexintegratie consult (aan huis): per 30 min. €65,- *

* De eerste afspraak incl. intake duurt een uur. Heb je daarvóór een lactatiekundig consult gehad bij Babypraktijk Noord, dan is de eerste afspraak een halfuur omdat de intake dan niet nodig is.
Elke volgende herhaalafspraak duurt 30 minuten;

* Indien je lactatiekundige zorg vergoed krijgt, kun je in sommige gevallen (afhankelijk van de hulpvraag) het consult declareren bij de zorgverzekering. 

* Bij afzegging van een consult binnen 24 uur voor aanvang, brengen wij 75% van het consult in rekening.

De reiskosten bedragen €0,23 per gereden kilometer gerekend vanaf Zevenhuizen. Indien van toepassing, worden parkeerkosten in rekening gebracht.

Specialisatie

Specialisatie primaire reflexen en mondmotoriek

Roxane is lactatiekundige IBCLC sinds 2016 en heeft zich gespecialiseerd in de primaire reflexen en mondmotoriek van baby’s. Zij werkt vanuit de MNRI® Reflexintegratie, waardoor zij geschoold is in manuele technieken bij baby’s. 

De modules die zij heeft gevolgd vanuit MNRI® zijn: 
- Dynamic and Postural Reflex Integration 
- Neurotactyle 
- Archetypes 
- Oral facial level 1 
- Oral facial level 2 

- Intronaut and infant

- Newborn-Terronaut

bottom of page